Sałatka jarzynowa z buraczkami i śledziem

Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera ugotować do miękkości. Odstawić do ostudzenia. W osobnym garnku ugotować buraczki. Ugotować jajka na twardo Ugotowane warzywa obrać i pokroić w kostkę. Jajka również obrać i pokroić w kostkę. Wszystko przełożyć do dużej miski. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, ogórki kiszone również pokroić w kostkę. Filety śledziowe odsączyć z […]

Czytaj dalej…

Domowa granola z jogurtem naturalnym i owocami

Orzechy laskowe przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 10 minut. Orzechy powinny być ładnie zarumienione a skórka powinna zacząć pękać. Po tym czasie orzechy zostawić na kilka minut do przestudzenia a następnie przełożyć je na ściereczkę, związać do góry i zacząć nimi intensywnie pocierać, dzięki temu skórka oddzieli […]

Czytaj dalej…

Jajka pieczone na cieście francuskim

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto pokroić na 16 równych kawałków. 8 kawałków posmarować delikatnie wodą i położyć na nie drugi kawałek ciasta. 1 jajko roztrzepać widelcem i posmarować nim kawałki ciasta. Piec około 20 minut, aż ciastka się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Kiedy ciasta będą ostudzone, ostrym nożem delikatnie wyciąć środek ciasta, […]

Czytaj dalej…

Tost z hummusem i pomidorkami karmelizowanymi (wegański)

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (najlepiej z funkcją grilla). Orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni. Ząbki czosnku rozdrobnić, dodać sól, pieprz, 2 łyżki oliwy i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać. Pomidorki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać winegretem i piec około 20 minut, aż pomidorki staną się miękkie i błyszczące. Kawałki chleba posmarować oliwą […]

Czytaj dalej…

Pieczony naleśnik dutch baby

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do piekarnika przełożyć 2 żeliwne patelnie o średnicy około 14 cm i porządnie je nagrzać. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Do miski dodać jajka i mleko i wymieszać. Następnie dodać sól i przesiać mąkę. Wymieszać tylko do momentu połączenia się składników. Odstawić do odpoczęcia na 20 minut. Na rozgrzane […]

Czytaj dalej…

Rabarbar z truskawkami pod owsiano-migdałową kruszonką

Truskawki i rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię przełożyć rabarbar, oraz cukier trzcinowy. Smażyć kilka minut, aż cukier się rozpuści a rabarbar stanie się miękki. Pod koniec smażenia dodać posiekane daktyle. Do naczynia żaroodpornego przełożyć rabarbar z daktylami. Dołożyć truskawki. Przygotować kruszonkę: płatki owsiane, mąkę migdałową, cukier trzcinowy, sól, oraz cynamon wymieszać razem. Dodać […]

Czytaj dalej…

Ciastka śniadaniowe

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Pół szklanki płatków owsianych zmielić na mąkę. Siemię lniane zmielić. Orzechy pekan posiekać. Jeśli olej kokosowy jest w stanie stałym, rozpuścić go w garnuszku. W jednej misce wymieszać razem płatki owsiane, mąkę owsianą, siemię lniane, nasiona chia, posiekane pekany, żurawinę, pestki dyni, cynamon, proszek do pieczenia i sól. W drugiej […]

Czytaj dalej…

Miska śniadaniowa

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać. Przelać wrzątkiem. Ugotować pod przykryciem w jednej szklance wody. Pomidorki wyłożyć na blachę, skropić oliwą i posypać solą. Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Czosnek pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć około 2 minuty, następnie dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem i smażyć do […]

Czytaj dalej…

Muffinki śniadaniowe

Płatki owsiane zmielić na mąkę. Przełożyć do miski, dodać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. W drugiej misce widelcem rozgnieść banany, dodać jajka i wymieszać. Dodać cukier, jogurt grecki i roztopione masło. Wymieszać. Do miski z suchymi składnikami przelać mokre składniki i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.  Na koniec wmieszać borówki. Ciasto przełożyć […]

Czytaj dalej…

Zapiekane jajka

Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek pokrojony w plasterki i podsmażać około 1 minuty, dodać szpinak i smażyć aż starci swoją objętość. Przyprawić bardzo delikatnie solą i pieprzem. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Na dno kokilek wyłożyć pokrojoną drobno szynkę. Następnie dodać szpinak i wbić ostrożnie po 2 jajka do każdej […]

Czytaj dalej…

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek