W garnku rozgrzać oliwę z masłem. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażać około minuty. Następnie dodać pokrojone marchewki i smażyć jeszcze 5 minut. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć około minuty. Dodać mąkę i smażyć kolejną minutę. Dodać bulion i wymieszać dokładnie z mąką. Następnie dodać mleko i musztardę. […]
Kategoria przepisów: Obiad
Grillowany łosoś z warzywami, kaszą jaglaną i sosem tzatziki
Sos tzatziki: Ogórki zetrzeć na tarce, zasypać solą (około 1/2 łyżeczki) i odstawić na 10-15 minut, aż ogórki puszczą wodę. Po tym czasie ogórki odcisnąć z wody. Dodać jogurt, posiekane zioła i przyprawy. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. W razie potrzeby dosolić. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać i przelać wrzątkiem. Gotować pod przykryciem w jednej […]
Pieczony kurczak faszerowany kaszą i pieczarkami
Kurczaka umyć, osuszyć a następnie natrzeć dokładnie przyprawami: przyprawą do kurczaka, papryką słodką, papryką ostrą, majerankiem, solą. Kaszę jęczmienną ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek, podsmażyć cebulę przez kilka minut a następnie dodać pieczarki. Smażyć do zarumienienia i odparowania płynu. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać […]
Ciasto z kurczakiem
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę, chwilę smażyć, dodać paprykę i pieczarki. Smażyć aż warzywa nabiorą ładnego koloru, a płyn odparuje. Kilka pieczarek odłożyć do dekoracji. Bułki pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i zalać nim kajzerki. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z […]
Cassoulet z kaczki z pomarańczami
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mięso przyprawić obficie solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzaną patelnię ułożyć piersi kaczki skórą do dołu. Jeśli mamy mniejszą patelnię mięso można smażyć partiami. Smażyć około 10 minut z jednej strony, aż skóra się zarumieni i około 5 minut z drugiej. Obsmażone mięso odłożyć na talerz. […]
Bigos staropolski
Boczek pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z grubym dnem. Smażyć na średnim ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut, aż tłuszcz się wytopi, a boczek ładnie się zarumieni. Wołowinę, oraz wieprzowinę również pokroić w kostkę i dodać do garnka. Przyprawić solą i pieprzem i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20 minut, […]
Wegańska zupa wielowarzywna z soczewicą
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Do garnka wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć na średnim ogniu kilka minut, następnie dodać seler naciowy i marchewki pokrojone w kostkę, oraz drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze kilka minut. Dodać przyprawy, fasolkę szparagową, ziemniaki pokrojone w kostkę, pomidory w puszce, soczewicę, oraz bulion. Zagotować, zmniejszyć […]
Faszerowane cukinie
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Na patelnię dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć na średnim ogniu kilka minut, następnie dodać drobno posiekany czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać mięso i smażyć, rozgniatając wołowinę widelcem. Kiedy mięso będzie podsmażone zalać winem i gotować do wyparowania alkoholu. Dodać pomidory w puszce, oraz przyprawy, zagotować, […]
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Cebule pokroić w ósemki. Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek. Wymieszać razem ziemniaki, cebulę i boczek i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Śmietankę wymieszać z bulionem i zalać ziemniaki. Wierzch posypać listkami tymianku. Piec ok 1-1,5 godziny, do momentu aż […]
Dorsz z pomidorami koktajlowymi
Rybę podzielić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na oliwie, smażąc po kilka minut z każdej strony. Usmażone kawałki ryby odłożyć na talerzyk. Czosnek pokroić w plasterki, pomidorki przekroić na pół. Na patelnię dodać oliwę z oliwek i rozgrzać. Na oliwie podsmażyć przez kilka minut plasterki czosnku, a następne dodać pomidorki. Smażyć na […]