Sałatka z truskawkami i szpinakiem

Truskawki obrać z szypułek i pokroić na 4 części. Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dressingu dokładnie razem wymieszać. Na dużym półmisku ułożyć szpinak, kawałki truskawek, posypać orzechami pekan i rozkruszyć ser feta. Polać dressingiem. […]

Czytaj dalej…

Gnocchi z krewetkami i szpinakiem

Krewetki oczyścić, zostawiając ogonki. Na dużej głębokiej patelni podgrzać 1 łyżkę masła z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz włożyć krewetki, oprószyć solą i smażyć około 2 minut z każdej strony. Usmażone krewetki zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię dołożyć jedną łyżkę masła, oraz czosnek pokrojony w plasterki. Smażyć około minuty, uważając by nie przypalić. Dodać […]

Czytaj dalej…

Chłodnik z ogórka

Ogórki obrać, przeciąć na pół i pozbawić pestek. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera. Dodać awokado, czosnek, szalotki, skórkę z limonki, świeżą kolendrę. Zacząć rozdrabniać. Kiedy składniki będą już rozdrobnione, dodać jogurt, sok z limonki, ocet jabłkowy i oliwę. Rozdrobnić na gładki krem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Chłodnik schłodzić w lodówce […]

Czytaj dalej…

Filety z kurczaka w sosie pomidorowym

Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić czosnek i podsmażać około 1 minuty, dodać pomidory w puszcze i przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną tworząc gęsty sos. Filety przekroić wzdłuż, tworząc cienkie płaty. Rozbić je tłuczkiem do mięsa, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić […]

Czytaj dalej…

Pizza z batata

Batat ponakłuwać widelcem. Przełożyć na blachę i piec w temperaturze 180 stopni przez około 70-80 minut. Przekroić na pół sprawdzić czy jest miękki i odstawić do wystudzenia. Batat rozgnieść widelcem, dodać obie mąki i wymieszać. Gdyby ciasto było za luźne dodać więcej mąki migdałowej lub owsianej.  Ciasto podsypać mąką z dwóch stron i cienko rozwałkować. […]

Czytaj dalej…

Papryka faszerowana ryżem i wołowiną

Odciąć górną część z papryk na pokrywki. Usunąć gniazda nasienne. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Usmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać mięso rozdrobnić widelcem i od razu dodać czosnek, zioła prowansalskie, pomidory,  passatę oraz koncentrat. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzać. Przyprawić obficie solą i pieprzem.  Zdjąć z patelni i zostawić na […]

Czytaj dalej…

Makaron z pesto, szparagami i kurczakiem

Makaron ugotować al dente. Szparagi pozbawić zdrewniałych łodyg i ugotować, tak żeby nadal były chrupiące i jędrne. Kurczaka przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Kurczaka grillować na patelni grillowej. 4-6 minut z jednej strony i tyle samo czasu z drugiej strony. Odstawić na kilka minut. Następnie pokroić w plasterki. Do miski przełożyć ugotowany makaron, kawałki […]

Czytaj dalej…

Sałatka z łososiem, boczkiem, jajkami i serem gorgonzola

Łososia oddzielić od skóry. Boczek pokroić w plasterki i usmażyć na chrupiąco na rozgrzanej patelni. Jajka ugotować na półtwardo. Wymieszać wszystkie składniki dressingu razem i przyprawić. Awokado pokroić w plasterki i skropić cytryną. Pomidorki przekroić na pół. Ser pokroić w kostkę. Na dużym półmisku ułożyć mix sałat, oraz wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Skropić dressingiem i […]

Czytaj dalej…

Zupa meksykańska

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę dodać mięso mielone i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażyć rozgniatając mięso na patelni. Kiedy mięso i cebula będą usmażone dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejną minutę. Dodać pomidory w puszce, bulion, przecier pomidorowy i przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na […]

Czytaj dalej…

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać plasterki czosnku i smażyć około 1 minuty, dodać pomidory i przyprawy. Gotować pod przykryciem około 10 minut, aż sos stanie się gęsty i bardziej jednolity. Do naczynia żaroodpornego wlać połowę sosu pomidorowego i dodać śmietankę. wymieszać. Gnocchi przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Gnocchi wyłożyć na sos pomidorowy, na to […]

Czytaj dalej…

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek