Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wszystkie składniki na ciasto oprócz jajka przełożyć do malaksera. Gdy ciasto będzie miało już konsystencję kruszonki, dodać jajko i ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkować na kwadrat o bokach około 20 cm. Nierówności ściąć i uformować z nich wałek. Wałek przykleić do brzegów ciasta tworząc ramkę. Tak przygotowane […]
Kategoria przepisów: Deser
Keks
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Bakalie połączyć z łyżką mąki i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Kolejno dodać mleko i ziarenka wanilii. Do masy dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, łyżka po łyżce. Na koniec […]
Sernik dyniowy z białą czekoladą i pekanami
Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Upieczoną dynię pozbawić skórki i za pomocą blendera rozdrobnić na jednolite puree. Masło rozpuścić. Ciastka rozdrobnić w malakserze. Dodać rozpuszczone masło i ponownie zmiksować. Spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód […]
Bezowa choinka
Piekarnik nagrzać do 120 stopni. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Kiedy białka będą już puszyste zacząć dodawać cukier, łyżka, po łyżce. Kiedy cały cukier będzie już dodany ubijać pianę jeszcze przez 2 minuty. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i mieszać jeszcze przez chwilę. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. […]
Tiramisu piernikowe
Pomarańczę dokładnie wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę. Pomarańczę wyfiletować. Skórkę pomarańczową dodać do śmietany, dodać cukier puder i ubić. Kakao wymieszać z cynamonem. Przygotować 3 pucharki. Na dno każdego pokruszyć warstwę pierniczków. Polać warstwą kawy. Na pierniczki wyłożyć warstwę bitej śmietany. Śmietanę oprószyć kakao z cynamonem. Następnie wyfiletowane pomarańcze rozdzielić na 3 części i rozłożyć […]
Piernik staropolski
6 tygodni przed świętami przygotować ciasto na piernik: Miód, cukier i masło umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania i rozpuszczenia się składników. Odstawić do ostudzenia. Do mleka dodać sodę oczyszczoną i wymieszać. Kiedy masa się ostudzi, przełożyć ją do misy miksera, stopniowo dodawać mąkę, jajka, mleko z sodą, sól posiekane orzechy […]
Domowa granola z jogurtem naturalnym i owocami
Orzechy laskowe przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 10 minut. Orzechy powinny być ładnie zarumienione a skórka powinna zacząć pękać. Po tym czasie orzechy zostawić na kilka minut do przestudzenia a następnie przełożyć je na ściereczkę, związać do góry i zacząć nimi intensywnie pocierać, dzięki temu skórka oddzieli […]
Kokosowa panna cotta z borówkami
Żelatynę zalać odrobiną wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Napój kokosowy przelać do rondelka, dodać ziarenka wanilii, oraz cukier i zagotować. Zdjąć z ognia. Do napęczniałej żelatyny dodać 2 łyżki napoju kokosowego i mieszać do rozpuszczenia, w razie potrzeby dodać więcej płynu. Rozpuszczoną żelatynę dodać do garnuszka i energicznie mieszać przez kilka minut. Masę przelać […]
Czekoladowy pudding chia
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na 6 godzin lub całą noc do napęcznienia. Po tym czasie wyłożyć pudding do szklanek. Można dodatkowo przełożyć pudding jogurtem greckim. Udekorować posiekaną drobno czekoladą i owocami. […]
Trufle czekoladowe z orzechami laskowymi
Puszkę mleka kokosowego schłodzić przez noc w lodówce. Orzechy laskowe wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Kiedy orzechy ładnie się zarumienią i skórka zacznie od nich odchodzić, wyjąć je z piekarnika i zostawić do przestudzenia. Po tym czasie przełożyć je w ściereczkę, ściereczke skręcić u […]