Orzechy uprażyć na suchej patelni. Fasolę z puszki dokładnie wypłukać i odsączyć na sicie. Do miski blendera przełożyć fasolę, orzechy, kakao, cynamon i sok z cytryny. Blendować do rozdrobnienia składników. Następnie dodać olej kokosowy, oraz syrop klonowy i ponownie zmiksować. Stopniowo dodawać napój owsiany, do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodać więcej mleka. Mus […]
Kategoria przepisów: Deser
Sernik z nerkowców
Orzechy nerkowca zalać zimną woda i odstawić na noc. Spód: do blendera przełożyć orzechy i dokładnie rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki i blendować do uzyskania w miarę gładkiej masy. Dno tortownicy o średnicy 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem kokosowym. Wyłożyć orzechową kruszonkę, wklepać w dno tortownicy i wyrównać. Nerkowce wypłukać i odsączyć. […]
Tort makowy
Mak wypłukać, namoczyć na noc. Gotować ok. 40 minut na małym ogniu. Przecedzić i zmielić na maszynce o drobnych oczkach. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mak i wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy, kaszę manną, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę. Piec ok. 80 […]
Piernik toskański
Śliwki i figi pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski, zalać winem i odstawić. Orzechy laskowe uprażyć – rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na ok. 8 minut do pieca, rozgrzanego do 200 st. C. Po tym czasie, orzechy przełożyć do ściereczki i energicznie ocierając pozbawić skórki. Masło roztopić w garnku. Dodać […]
Jaglanka z pieczonymi gruszkami
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie a następnie przelać wrzątkiem. Przełożyć do rondelka, zalać napojem migdałowym, dodać cukier, cynamon i sól. Zagotować, a następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 10-15 minut. Zdjąć z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze około 5 minut, żeby kasza napęczniała. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Gruszki przekroić na […]
Ciastka owsiane z dżemem
Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na muffinki wysmarować cienką warstwą oleju i odstawić. Wszystkie składniki oprócz dżemów przełożyć do misy blendera i wymieszać, aż powstanie kulka ciasta. (Ciasto można również wyrobić ręcznie: posiekać masło z suchymi składnikami, a następnie szybko, ale krótko wyrobić). Do formy na muffiny nakładać porcję ciasta wielkości orzecha […]
Orzechowa szarlotka z żurawiną
Orzechy bez skórki zmiksować w malakserze na drobny piasek. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie zmiksować do połączenia. Dodać masło, żółtka, ekstrakt z wanilii. Dokładnie zmiksować do otrzymania gładkiego, kruchego ciasta. Ciasto owinąć w folią spożywczą. Schować do zamrażarki na około 3 godziny. W tym czasie przygotować nadzienie jabłkowe. Jabłka wymieszać […]
Sernik czekoladowy z śliwką w rumie
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnuszka, zalać rumem. Zagotować, a następnie zdjąć z ognia i odstawić na około godzinę. Spód: Masło i ciastka owsiane przełożyć do malaksera i rozdrobnić. Tortownicę o wymiarach 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masą z ciastek wyłożyć dno tortownicy. Piec przez około 10 minut w temperaturze 175 stopni. Masa […]
Brownie z suszoną śliwką
Rozgrzać piekarnik do temp. 160 st.C. Kwadratową foremkę 21×21 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować dno i boki masłem, i oprószyć lekko mąką. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do metalowej miski. Ustawić miskę na garnku z wrzącą wodą i rozpuścić czekoladę na parze (miska nie powinna dotykać wody). Suszone śliwki pokroić na ćwiartki i […]
Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Mąkę i sodę wymieszać. W oddzielnej misce zmiksować masło stopniowo dodając cukier. Do masy maślano-cukrowej dodać jajko, mąkę, kakao, posiekaną czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć i ułożyć na blaszce. […]