Dzień wcześniej namoczyć orzechy nerkowca w zimnej wodzie. Przygotować spód: Daktyle namoczyć we wrzącej wodzie i zostawić je na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć je z wody. Do blendera przełożyć wszystkie składniki na spód i zmiksować niezbyt dokładnie, tak, żeby wciąż było widać chrupiące kawałki orzechów. Formę o wielkości 23x23cm wyłożyć papierem do […]
Kategoria przepisów: Deser
Kokoski w czekoladzie
Olej kokosowy rozpuścić, podgrzewając go lekko. Do oleju dodać syrop klonowy i wymieszać. Wiórki kokosowe, mąkę kokosową i sól przełożyć do blendera. Dodać olej z syropem klonowym i zacząć rozdrabniać. Rozdrabniać około 10 minut, robiąc co jakiś czas przerwy, żeby blender się nie przepalił. Do rąk nabrać garść masy i ściskając mocno, formować kulki wielości […]
Pieczony naleśnik dutch baby
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do piekarnika przełożyć 2 żeliwne patelnie o średnicy około 14 cm i porządnie je nagrzać. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Do miski dodać jajka i mleko i wymieszać. Następnie dodać sól i przesiać mąkę. Wymieszać tylko do momentu połączenia się składników. Odstawić do odpoczęcia na 20 minut. Na rozgrzane […]
Rabarbar z truskawkami pod owsiano-migdałową kruszonką
Truskawki i rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię przełożyć rabarbar, oraz cukier trzcinowy. Smażyć kilka minut, aż cukier się rozpuści a rabarbar stanie się miękki. Pod koniec smażenia dodać posiekane daktyle. Do naczynia żaroodpornego przełożyć rabarbar z daktylami. Dołożyć truskawki. Przygotować kruszonkę: płatki owsiane, mąkę migdałową, cukier trzcinowy, sól, oraz cynamon wymieszać razem. Dodać […]
Ciastka śniadaniowe
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Pół szklanki płatków owsianych zmielić na mąkę. Siemię lniane zmielić. Orzechy pekan posiekać. Jeśli olej kokosowy jest w stanie stałym, rozpuścić go w garnuszku. W jednej misce wymieszać razem płatki owsiane, mąkę owsianą, siemię lniane, nasiona chia, posiekane pekany, żurawinę, pestki dyni, cynamon, proszek do pieczenia i sól. W drugiej […]
Owocowa pizza z granoli
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 1 szklankę płatków owsianych zmielić na mąkę. Orzechy pekan drobno posiekać. W misce wymieszać razem płatki owsiane, mąkę owsianą, posiekane orzechy, miód, olej kokosowy, cynamon i sól. Ciasto wyrobić w dłoniach. Masę przełożyć do tortownicy, wyłożyć całe dno tortownicy […]
Mini serniczki jogurtowe
Migdały zmielić na mąkę. Jedną łyżkę mąki migdałowej odłożyć do masy serowej. Dodać rozpuszczony olej kokosowy, miód, sól i cynamon, wyrobić gładkie ciast. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć porcję ciasta, docisnąć palcami. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone odstawić do wystudzenia. Przygotować masę serowo-jogurtową: W misie miksera […]
Mini serniczki z truskawkami
Ciastka rozdrobnić w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać. Do misy miksera przełożyć mascarpone, ubijać przez 30 sekund. Dodać śmietankę i cukier puder i ubić aż krem stanie się puszysty. Na dno szklanych miseczek wyłożyć pokruszone ciastka, następnie krem. Udekorować kawałkami truskawek i świeżą miętą. […]
Ciasto cytrynowe
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Prostokątną formę wysmarować masłem. W jednej misce wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać jajka, jogurt, cukier, skórkę cytrynową i olej. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać do połączenia. Ciasto przełożyć do formy i piec 50-60 minut, lub do suchego patyczka. Kiedy ciasto będzie […]
Muffinki śniadaniowe
Płatki owsiane zmielić na mąkę. Przełożyć do miski, dodać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. W drugiej misce widelcem rozgnieść banany, dodać jajka i wymieszać. Dodać cukier, jogurt grecki i roztopione masło. Wymieszać. Do miski z suchymi składnikami przelać mokre składniki i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Na koniec wmieszać borówki. Ciasto przełożyć […]