NUTRI-SCORE to uproszczony system oceny wartości odżywczej produktów spożywczych.
5-stopniowa skala (od ciemnozielonego A (najlepsza jakość odżywcza) do ciemnopomarańczowego E (najgorsza jakość odżywcza) w czytelny sposób dostarcza zrozumiałe informacje odnośnie wartości odżywczej produktów spożywczych, które mogą zostać wykorzystane przez klientów w trakcie zakupów.
Przy obliczeniu Nutri-Score dla danego produktu uwzględniane są zarówno składniki odżywcze, których nadmierne spożycie szkodzi zdrowiu takie jak sól, cukry proste i nasycone kwasy tłuszczowe a także pozytywne składniki odżywcze białka, błonnik, witaminy oraz ilości owoców, warzyw, orzechów, roślin strączkowych i oleistych zawartych w składzie. Po otrzymaniu wyniku system pozwala przypisać literę i kolor. Dzięki czemu konsument może szybko zweryfikować produkt pod kątem wartości odżywczej.