Ciasto maślane z owocami

  • 12
  • 65 minut
Składniki:
  • 400 g masła WM
  • 400 g cukru pudru
  • 5 jajek POLSKA KURKA
  • 1 laska wanilii TABLIER BLANC
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej TABLIER BLANC
  • 700 g owoców sezonowych: malin, borówek, jeżyn, moreli
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
  2. Przygotować tortownicę o średnicy 30 cm. Boki wysmarować masłem a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  4. Masło, cukier, jajka i ziarenka z laski wanilii utrzeć w misce na gładką, puszystą masę. Do masy przesiać mąkę z sodą oczyszczoną i wymieszać.
  5. Na wcześniej przygotowaną blachę wlać masę. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec około 50 minut, do suchego patyczka.
Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek