- 12
- 65 minut
Składniki:
- 400 g masła WM
- 400 g cukru pudru
- 5 jajek POLSKA KURKA
- 1 laska wanilii TABLIER BLANC
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej TABLIER BLANC
- 700 g owoców sezonowych: malin, borówek, jeżyn, moreli
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni
- Przygotować tortownicę o średnicy 30 cm. Boki wysmarować masłem a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło, cukier, jajka i ziarenka z laski wanilii utrzeć w misce na gładką, puszystą masę. Do masy przesiać mąkę z sodą oczyszczoną i wymieszać.
- Na wcześniej przygotowaną blachę wlać masę. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec około 50 minut, do suchego patyczka.