Szparagi zniewalają swoim smakiem, a potrawy z nimi w roli głównej często zyskują miano ekskluzywnych. Grupa wielbicieli tych warzyw powiększa się co roku i to nie tylko ze względu na smak, ale także ze względu na ich niesamowite właściwości, bo są one ogromnym wsparciem dla zdrowia.
Sprawdź, dlaczego warto jeść szparagi
Oprócz niesamowitych walorów smakowych i zdrowotnych szparagi są idealnym składnikiem diet odchudzających. W 100 g szparagów znajdują się tylko 22 kcal. Dietetycy chętnie umieszczają je w opracowywanych przez siebie planach żywieniowych dla osób walczących z nadwagą, bo warzywo to sprawia, że takie diety są smaczne i chętniej akceptowane. Oprócz niskiej kaloryczności szparagi wyróżniają się także dużą zawartością błonnika, który jak wiadomo usprawnia proces przemiany materii, co również sprzyja walce z nadmiarem masy ciała.
Szparagowy zawrót głowy
Uprawia się trzy rodzaje szparagów: białe, zielone i fioletowe. Na rodzimych ryneczkach i bazarach dostępne są te białe i zielone. Fioletowe szparagi, ponoć najsmaczniejsze, są bardzo trudne w uprawie, więc niewielu rolników się na nie decyduje. Ten rodzaj szparagów jest popularniejszy we Francji i Hiszpanii, bo tamtejszy klimat jest dla nich bardzo korzystny.
Białe szparagi są grube i dość mięsiste, często twardsze i bardziej łykowate niż ich zieloni kuzyni. Zielone szparagi są cieńsze, delikatniejsze i smakują doskonale, nawet gdy są tylko usmażone na maśle.
Kupując szparagi, należy zwrócić uwagę na ich główki, które powinny być jędrne i zamknięte. Jest to oznaka ich najwyższej jakości. Skórka musi być gładka, a łodyga elastyczna. Jeśli szparagi są wiotkie, a główki mocno rozchylone, to znak, że już utraciły one swoją świeżość.
Szparagi – czyli skarbnica witamin i składników mineralnych
Szparagi zawierają bardzo duże ilości kwasu foliowego, który jest niezwykle cenny szczególnie dla kobiet planujących ciążę. Kwas foliowy wspomaga prawidłowy rozwój płodu, spowalnia procesy starzeniowe i wspiera regenerację uszkodzonych komórek. Z kolei duża zawartość witamin C, E oraz beta-karotenu sprawia, że jedząc szparagi, poprawia się stan skóry, włosów i paznokci. Szparagi zawierają także glutation, który efektywnie wzmacnia układ odpornościowy oraz wspomaga organizm w autooczyszczaniu się z toksyn, zapobiega rozwojowi procesów nowotworowych oraz przeciwdziała formowaniu się choroby Alzheimera.
Spora ilość błonnika i inuliny wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Nie można pominąć też wapnia, fosforu i potasu, pierwiastków znajdujących się także w szparagach. To dzięki nim łatwiej utrzymać kości i zęby w odpowiedniej kondycji oraz prawidłową pracę układu krążenia.
Jak gotować szparagi?
Szparagi należy umyć i obrać obieraczką, usuwając twarde włókna, ale pomijając ich główki. Należy też odciąć około 2 cm z podstawy każdego szparaga, bo ta końcówka jest zwykle bardzo twarda. Tak przygotowane warzywa wkładamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem odrobiny cukru. Szparagi warto gotować w specjalnych garnkach, które mają małą średnicę, ale są bardzo wysokie. Chodzi o to, by szparagi „stały na baczność”, a ich główki wystawały ponad powierzchnię wody. Zielone szparagi gotuje się około 8 minut, a białe nieco dłużej, od 10 do nawet 15 minut.