Karnawałowa domówka wymaga specjalnej oprawy, a może nią być dobre jedzenie. Przekąski w stylu tapas z pewnością zachwycą gości, bo są nie tylko fantastycznym wspomnieniem letnich dni spędzonych w śródziemnomorskiej scenerii. Te hiszpańskie przysmaki nie przypominają tradycyjnych polskich potraw, serwowanych na imprezach, więc będą miłą, kulinarną odmianą. Czas zapomnieć choć na jeden wieczór o klasycznej sałatce jarzynowej, o jajku w majonezie i uraczyć gości innymi, bardzo ciekawymi smakami.
Morcilla, czyli hiszpańska kaszanka
Niedoceniana w polskich restauracjach, a tak lubiana przez wielu, w Hiszpanii swojska kaszanka jest znacznie bardziej popularna, szczególnie we wszelkich barach, w których serwuje się tapas. Dania i przekąski z hiszpańską morcillą podawane są nawet w ekskluzywnych restauracjach posiadających gwiazdki Michelin.
Karnawałowa przekąska na bazie kaszanki z pewnością zniknie z półmiska jako pierwsza. Jak ją przyrządzić? Wystarczy pokroić kaszankę w centymetrowe plastry i delikatnie obsmażyć. Następnie krążki rozkłada się na półmisku, a na nich umieszcza się kawałki koziego sera. Na wierzchu musi znaleźć się karmelizowana, czerwona cebula. Ta prosta przekąska smakuje wprost niebiańsko.
Szynka serrano w śródziemnomorskim wydaniu
Już jakiś czas temu Polacy pokochali długodojrzewające wędliny. Najbardziej znana jest szynka parmeńska, ale szynka serrano urzeka jeszcze bardziej. Być może dzieje się to za sprawą dwóch połączonych w niej, zupełnie przeciwstawnych, smaków. Szynka ta jest jednocześnie słodka i słona, co gwarantuje kubkom smakowym pełne szaleństwo. Jeśli poda się tę wędlinę wraz z kawałkami melona, to w zasadzie trudno stwierdzić, czy z półmisków szybciej zniknie morcilla czy szynka serrano.
Krewetki serwowane inaczej
W naszym kraju nieczęsto spotyka się krewetki podawane w towarzystwie pieczarek. To dość nieznane u nas połączenie, które warto wprowadzić nie tylko do karnawałowego menu. Do przyrządzenia przekąski potrzebne są większe krewetki, pieczarki, pęczek natki pietruszki, ząbek czosnku, odrobina oleju rzepakowego i troszkę soli. Kapelusze pieczarek delikatnie obsmaża się na tłuszczu z dodatkiem czosnku. Potem należy je zdjąć z patelni i położyć na talerzu, a na patelnię wrzuca się krewetki. Smaży się je krótko na tłuszczu, który pozostał po pieczarkach. Gdy tylko zaczną się rumienić, trzeba je zdjąć z patelni. Pieczarki i krewetki nabija się na przemian na wykałaczki i posypuje natką pietruszki. Takie przekąski świetnie smakują i na ciepło, i na zimno, najlepiej w towarzystwie białego wytrawnego lub półwytrawnego wina.
Bez tortilli nie ma tapas baru
Kultowym elementem menu w tapas barach jest oczywiście cudowna, hiszpańska, ziemniaczana tortilla. Hiszpanie jedzą tortillę na śniadanie, jako dodatek do kanapek, albo na kolację, a wówczas do jej wykonania używa się nie tylko ziemniaków, jajek i cebuli. Do przygotowania bardziej wykwintnej wersji dania najczęściej wykorzystuje się ryby i zielony groszek.
Przygotowanie dania jest nieco podobne do przygotowania omletu, z tym że należy zacząć od obsmażenia ziemniaków. Surowe warzywa, pokrojone w solidną kostkę, smaży się na oleju aż do momentu, gdy staną się prawie gotowe do jedzenia. Wówczas dorzuca się do nich cebulę, a gdy ta się zeszkli, całość zdejmuje się z patelni i studzi. Potem wybite do miski jaja należy roztrzepać widelcem, dodając do nich odrobinę soli. Do nich wrzuca się usmażone ziemniaki z cebulą i całość umieszcza się na patelni z rozgrzanym olejem. Tortillę smaży się na złoty kolor z obu stron. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.