Organizm ludzki nie wytwarza kwasów omega 3, a są one niezbędne, aby utrzymać dobry stan zdrowia. Związki te powinny się więc znajdować się w produktach, które lądują na naszych talerzach, a o tym wielu z nas kompletnie zapomina. Sprawdź, dlaczego codzienna dieta musi być także źródłem kwasów omega 3 i jakie produkty powinny znaleźć się w naszym jadłospisie.
Kwasy omega 3 należą do tak zwanej grupy NNKT, czyli „niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych” i z racji tego, że naturalnie nie pojawiają się w naszych organizmach trzeba dostarczać je wraz z dietą. Oprócz nich wyróżnia się także kwasy omega 6 oraz omega 9 i wszystkie one pełnią ważną rolę. Spożywając je należy jednak zachować odpowiednie proporcje, bo tylko wówczas działają na korzyść naszego zdrowia. Kwasy omega 3 przekształcają się w organizmie człowieka w związki przeciwzapalne, ale jeśli zostaną przytłoczone zbyt wielką ilością pozostałych NNKT, wówczas w organizmie pojawi się więcej związków sprzyjających powstawaniu stanów zapalnych. Należy zatem zwracać baczną uwagę na to, co i w jakich ilościach jemy.
Właściwości kwasów omega 3
Ich główną i ogromną zaletą jest to, że obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi i zwiększają poziom HDL, czyli tak zwanego dobrego cholesterolu. Dzięki temu znacznie spada ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego, a przede wszystkim miażdżycy i schorzeń serca. Kwasy omega 3 są silnym związkiem przeciwzapalnym, a także bardzo skutecznie wspomagają pracę mózgu.
Dzięki tym związkom organizm człowieka zyskuje niezbędny budulec dla wszelkich komórek, który przede wszystkim wspomaga błony komórkowe, chroniące ich wewnętrzne, skomplikowane materie. Kwasy omega 3 zwiększają także ogólną odporność organizmu. Chronią przed zaburzeniami emocjonalnymi, a czasem nawet przed depresją, są również cennym orężem organizmu w profilaktyce chorób nowotworowych.
Trzeba też podkreślić ogromną rolę kwasów omega 3 w diecie kobiet spodziewających się dzieci. Te związki są niezbędne w procesie kształtowania się struktur mózgu, a dzięki temu, że przyszłe mamy dostarczają organizmowi odpowiednich kwasów tłuszczowych, maluszki znacznie szybciej rozwijają się umysłowo i ponoć są bardziej inteligentne.
Gdzie szukać kwasów omega 3?
Kwasy omega 3 są elementem znajdującym się przede wszystkim w tłuszczach ryb morskich. Na talerzach powinny zatem pojawiać się łososie, halibuty, pstrągi czy dorsze. Choć trochę zapomnieliśmy o sardynkach i śledziach, to warto je także wprowadzić do jadłospisu, bo chociaż to dość pospolite ryby, są bardzo cenne dla naszego zdrowia. Doskonałym źródłem kwasów omega 3 są także oleje rybne, w tym tran, który niepotrzebnie wywołuje złe skojarzenia szczególnie u osób ze starszego pokolenia.
W naszym menu powinny także gościć częściej owoce morza, czyli ostrygi, krewetki czy małże. Mimo że ciągle wiele osób nie potrafi się do nich przekonać, to warto szukać takich sposobów przyrządzania tych produktów, które będą odpowiadać naszym kubkom smakowym.
Kwasy omega 3 znajdują się także w olejach roślinnych, choć już nie w takiej ilości jak w tłuszczach i olejach ryb morskich. Warto używać oleju rzepakowego, lnianego, sezamowego, z pestek winogron czy z kukurydzy.
Na naszych stołach powinny jak najczęściej pojawiać się zielone warzywa takie jak: brokuły, kapusta czy zielony groszek. Warto często sięgać także po orzechy włoskie, migdały, pestki dyni czy ziarna chia.